Rödvinshögerns våravslutning!

Rödvinshögerns sista sejour för våren hölls i skärgården på restaurang efter en förtrollande båtresa ut från huvudstaden. De sedvanliga mötena i underjorden i restaurangkällare, företrädesvis i Gamla stan, förbyttes i en lysande tillställning i full eftermiddagssol, ljummen vind och blänkande vatten fram till kvällningens syrendoftande svalka.
Som vanligt lyftes dagsaktuella kulturhändelser till rolig, spänstig och intellektuell nivå, blandat med misantropiska ordalag om den verkliga meningen med livet. (Hemligt protokoll medföljer inte bloggen.) Höstprogrammet nuddades det vid, kulinariska rätter avnjöts liksom simmande efterrätter varefter kvällens huvudtalare journalisten, författaren och filmaren d95ebe3d-011c-4893-b5fc-dbc0771319bbBengt Nilsson tog till orda.
Ett spännande ’grävande’ arbetsliv rullades ut likt kulor på ett bräde med resor med gerillor och upptäckten av – egentligen tilltron till uppgiften om – den heliga förbundsarken med stentavlorna vilka Moses fick av Gud.
Det är urgammal historia, så klart, ni vet Moses … och bekymren han hade med hur han skulle hålla arken hemlig och gömd. Långt senare blir det drottningen av Saba (=Etiopien) och kung Salomo, Davids son, som regerade i Israel, som tillsammans kommer på en varaktig lösning på hur arken ska hållas dold. Det blir i Axum i Etiopien, norr om Simiensbergen men söder om Eritrea.
Som bekant vaktas, än i dag, den gyllene förbundsarken som finns i Axum i ett vitt kapell med ett högt staket omkring, av en väktare som aldrig lämnar sin post. Ingen släpps in. Det faktumet kan göra en tvehågsen, finns tio Guds bud i original därinne? Eller är det ännu en urgammal fint?f05ef1f5-9eee-4095-acab-aa94726e5d65
Hur som helst, Nilsson inspirerades på plats utanför staketet, och resultatet är Operation Axum en politisk thriller som
utspelar sig huvudsakligen i Israel och i Etiopien.
En givande träff med drivande kulturdebattörer och kulturutövare, bleka om nosarna som vi var, på väg mot sommarlov!