Därför är Lucia kvinna

Lucia bodde i Italien. Hon lär ha haft exceptionellt vackra ögon, möjligen var resten av henne också attraktivt. Hur som helst, stormannen i området bestämde sig för att ta hennes kropp i besittning.
Det var inte första gången i världshistorien som en man tänkte ta sig friheter gentemot ett barn/en kvinna som var obeväpnad, oskyddad och lätt sattes i chock.
Och omvärlden gjorde som vanligt – reagerade inte.

Stackars Lucia måste rädda sig själv. Hon rev ut sina ögon, lade dem på en bricka och fick något att överräcka brickan till stormannen. Han blev förstås inte glad. Troligen fick Lucia känna på en del tortyr och prygel och troligen kastades hon i iskallt vatten en stund före våldtagandet.

Ett liknande öde fick nunnorna i filmen Agnus Dei. Det som hände dem hände under kriget 1945. En grupp ryska soldater, tränade i att våldta och döda, tillbringade flera dagar på ett nunnekloster (som väl var slapp vi i biosalongen uppleva vad som skedde där). Vad vi fick se var hur de helt förkrossade, i alla bemärkelser, nunnorna själva skulle samla ihop sig för att fortsätta leva.

Lucias gräsliga öde står för kvinnors lidande under alla tider. Därför måste Lucia vara en flicka/kvinna. Lucia strider inte, vill inte döda, sprida skräck och hämnas. I stället går hon blint framåt med ljus, bröd och dryck.
Kanske, tänker Lucia, kommer alla män en dag att respektera det kvinnliga i världen, utan att förtrycka det, förödmjuka det, skadad det.
Och hon går och kommer igen …