Sfi-lärare är som du, anställda som gör sitt bästa

Vi sfi-lärare har jullov. Vi har jobbat med de nyanländas språkförbättringar i svenska och integration. På min har gott renommé.
Det har gått ganska bra, som vanligt i höst. Min kollega fick förstås en kalldusch. Hon hade arbetat med Vasa, det gamla vraket. Du vet hur det går till. Cirkelmetoden, grammatik som sjunka, sjönk sjunkit, och rent tjat. Vasa. Vasa. Vasa.
Så åkte gruppen på studiebesök till Vasamuseet.
– Läraren, sa en elev direkt de kom in. Titanic.
Jag smålog inombords då jag hörde historien i personalmatsalen nästa dag. Jag har koll på min in- och utlärning. Just vid denna tid hade jag i min klass en ambitiös satsning på vikingatiden.
Vad är egentligen en nytillkommen utan kunskap om denna tid på 800-talet?
Vi fördjupade oss i vikingafärder hit och dit, Birkas betydelse och ristade våra namn med futharkens runor. Sedan begav vi oss till Historiska museet. Ett mycket lyckat studiebesök. Ombord på bussen efteråt, kom en seriöst studerande man från Eritrea fram till min plats.
– Läraren, sa han. Vad är viking för något?
God Jul