Ett yrke i Försvaret … Javisst!

Värnplikt passar inte svenskar. Att uppfylla en plikt med hot om fängelse känns ofattbar.
Något liknande finns inte i Sverige.
Barn som har skolplikt upp till 9:an men skolkar, händer det ingenting med. Föräldrar som överger sina barn, mobbare som förstör livet för andra, misshandlare, klottrare, ficktjuvar och skitstövlar i allmänhets är fullkomligt (i stort sett) straffbefriade.

Men en ungdom som staten pekar ut att göra värnplikt (enligt S efter en obligatorisk skolplikt fram till 18 års ålder) direkt efter skolan och som inte vill efter ett tag – får fängelse.

För ett tag sedan ville ingen bli lärare. Det var ett skitjobb med dålig lön, dåliga förhållanden och bara idioter jobbade i skolan. Inte längre. Nu strömmar studenter till lärarlinjerna och läreriet anses som ett bra jobb.
Samma sak kunde hända försvaret. Göra det attraktivt med god lön, framtidsutsikter och samtidigt – bli respekterad av gemene man – kunde ses som ett yrke att fundera på. Att bli kanonmat i ett krig, vill ingen. Att försvara riket som välbetald, välutbildad strateg är något annat.