M-kvinnorna tar höjd mot ändrad föräldraförsäkring

Om de två föräldrarna tog ut lika mycket av föräldrapengen skulle samhällets spara 60 miljarder. Om kvinnor inte tog ut barnledighet utöver den fullt betalda, skulle samhället tjäna enormt många miljarder – vilka kunde gå till förskola, skola och vård.

Hur ska man och ska man politiskt styra detta? Moderatkvinnornas arbetsgrupp för Integration sliter med frågan.

Många kvinnor hävdar att de ska amma mer än sex månader. Att kvinnor på grund av kön är mest lämpade att skapa band mellan barn och förälder, dvs ge grundtrygghet till barnet. Många kvinnor säger dessutom att de struntar i karriär – de vill helt enkelt ha familj.

Alldeles för få kvinnor räknar på sin pension. Vetenskapligt bevisat är att det tar en kvinna sju år att komma tillbaka till den inkomst hon hade två år före hon födde sitt barn. Om hon då får ett barn till och ett barn till …

Med denna fråga och andra jämställdhetsfrågor sliter vi i Moderatkvinnornas arbetsgrupp för Integration vars seminarium i Karlstad på Sverigemötet var knökafullt. Ordförande i gruppen riksdagsledamoten Ann-Charlotte Hammer Johnson introducerade hur långt vi kommit med vår rapport.