Macbeth

I filmen, tragedin, Macbeth spelas Macbeth övertygande av Denzel Washington, en macho som förförs av tanken på att bli kung. I sina sinnen kommer han inte ifrån häxornas spådom men låtsas att han inte tror på den. Kompisen Banquo (Bertie Carvel) vill gärna prata om spådomen som också gäller hans avkommor i många led i framtiden.  Som ni vet borde han inte ha tjatat om det.
Lady Macbeth (Frances McDormand) är pådrivande vad gäller morden som kommer att utföras. Hon är stark. Hon klarar av att ha blod på händerna men maken krymper, förtvivlar, hallucinerar och hans yttre fasad av urberg vittrar till grus och förgängelse.

Dagen före biofilmen roade jag mig med att läsa Shakespeares text (i översättning, herregud!). Vartenda ord är med i filmen och det var finemang att få rätsida på vilka som är vilka genom fina rollprestationer. Gå och se – två timmar.