Kulturpengar 2014

Sveriges rikes hela kulturpeng är 12,8 miljarder kronor. Skattepengarna går till det vida fältet kultur, medier, trossamfund och fritid. Inte en enda människa inom Sveriges gränser kan rimligtvis undgå att få del av en skärv. Eller hur? Hur siffran 12,8 miljarder har fastställt, är vid en borgs jämförelse med andra statliga utgifter, men det handlar runt omkring 0,8 procent av bruttonationalinkomsten.
Kommunernas kulturpengar går till lokala begivenheter. Olika mycket pengar i olika kommuner. I Stockholm får Kulturförvaltningen 807,8 miljoner kronor av den total stockholmska kommunala skatteintäkten på 30 miljarder kronor. Kulturförvaltningen ger stöd till konstsalonger, bibliotek, läsbefrämjande åtgärder, teaterprojekt och andra kulturella evenemang som sätter Stockholm på världskartan. Mycket med världskartan går ut på utehändelser med musik och strosa omkring och dricka öl, stänga av gator och dricka öl och spela musik. /Idrottsförvaltningen tar hand om själva idrottandet för en annan påse med pengar./ För att få del av kulturpengar för egen verksamhet ansöker man projektvis upp till högst tre år framåt i tiden. För varje år blir det fler som ansöker i Stockholm. Det betyder att verksamheter som hållit på ett tag inte får stöd och anslag per automatik.
Även landstingen har en kulturförvaltning som ger pengar till konst i vården, musik i länet och barnverksamhet. Av 60 miljarder i landstingskatt som invånarna i Stockholms län betalar in samt en del avgifter som de också betalar på dryga 20 miljarder till, summa 81 miljarder, får Landstinget kulturförvaltning dryga 400 miljoner att disponera till sina uppdrag bl.a. Konserthuset och en speciell blåsorkester och konst på sjukhusväggar och film i Stockholm.
Frågan för kulturarbetarna är – hur kommer vi personligen över pengarna? Hur ska min ansökan sticka ut? Och ja, den saken är det som diskuteras i alla kulturkretsar. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.