Slöseri huvudroll i film

Slösa med andras pengar  – våra, skattebetalarnas pengar – är en sjukdom folkvalda och tjänstemän kan få. Det är synd. Det är väl skam, också. Hade det varit grannens pengar ur spargrisen som försvunnit, hade det varit kriminellt.
Men bacillen finns. På hög nivå i kommuner förekommer ett slöseri som är svårt att fatta, fatta hur slöseriet kan hända.
Martin Borgs verkar som Slöseriombudsman. Han skriver böcker om skattepengaslöseri och har gjort filmer i ämnet och gör, just nu, en dokumentärfilm som ska släppas en månad före valet på nätet. Olika slöserier med någon annans pengar, handlar det om. I tidningen Neo 4/2014 intervjuas Martin Borgs av Mattias Svensson och flera slöserier tas upp i artikeln. Exempelvis en kommunal tjänsteman i socialdemokratiska Göteborg, ”åker på mässa i Cannes. Där köper han damkläder för 600 kronor som han sätter upp som ’lunch’. När det uppdagas får han medieträning för över 100 000 kronor för att kunna hantera frågor från journalister. Vilket ändå inte hjälper. Så han avgår. Han får då en fallskärm på miljonbelopp.”
Och karln behandlas väl och får behandling. Man undrar vad det var för fel på honom. Man undrar vad det är för fel på dem som håller honom under armarna. Liksom på dem som vill sätta sin kommun på kartan med en poplåt (Katrineholm, 70 000 kr), de som arrenderat 22 000 hektar mark i Tanzania i en sockerodlingssatsning för 170 miljoner som såldes för 400 kronor (en konstig affär i Örnsköldsvik).
Jo, man börjar undra en hel del då Martin Borgs redovisar fakta.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.