På kultursidorna 2015

Det är tid att sia om framtidens kulturdebatt, därför läsa i kaffesump, fråga demoner och änglar och sticka voodoodockor med nålar. Ett blankt kulturblad, vad ska det stå på det?
Ska det talas om 7 miljarder kulturkronor att fördela över riket för ett gott samhälle; till sport och idrott, till trossamfund och blåsorkestrar, till konstnärligt utövande på scen och i cybervärlden, traditionsbundet och nyskapande, och offentlig konst som man kan uppleva varje dag på väg till sitt värv. Hur verka för demokrati?
Eller vad?
papper penna byDMedinaDe 7 miljardernas innehåll har politikerna inte med att göra. Det är vi, folket, som bestämmer hur pengarna ska konsumeras, genom kommunala och landstingsvalda nämnder och stiftelser. Och så finns kultursidorna … för var och en att slå sig in på och tycka till i.
Blir det användningen av pengarna som kommer att diskuteras på kultursidorna?
Alliansbudgeten ligger i tre månader. Därefter är det den röda kulturbudgeten som råder, samma 7 kulturmiljarder handlar det om.
(Om någon minns… några konkreta exempel) Enligt den Löfvenska regeringsförklaringen skulle alla svenskar ges (gratis?) möjlighet att spela teater och skriva poesi. Kommer den satsningen att genomföras? Blir det obligatoriskt som demokratikurserna i Kina?
En toppolitikers styrning av hur kulturpengarna ska användas regionalt kan vara något att diskutera.
Och, blir det gratis på statliga museer dvs fritt inträde för i första hand stockholmare med bra jobb och landets högsta inkomster? De flesta statliga museer ligger i Stockholm och i Göteborg. I Allianssverige var det inträdet gratis för barn upp till 19 år.
Kommer vi som är fria medborgare i landet att diskutera programinnehållet i SVT, Sveriges Radio och Utbildningsradion? De 7 miljarderna som dessa tre medier får är inte ur kulturbudgeten, utan egna 7 miljarder genom apparatskatten.
Finns frågan i kulturdebatten, vad ser vi på teve, egentligen, och hör i radio? Kommer medborgarna till tals?
Kommer vi att på kultursidorna redovisa jämställd kultur, för flickor, för pojkar, för handikappade, för sjuka, för friska, för olika åldersgrupper, för människor av olika tro och politiska övertygelser?
7 miljarder kronor …
Hur ska påsen med guld fördelas?
Eller blir det som vanligt på kultursidorna? En jag-centrerad problematik med fokus på den egna rasen, könet, sexuell läggning och utseendet och om man har eller icke har könshår, tatueringar, är tillgänglig och dricker alkohol och knarkar. (Röker gör ingen offentligt på kultursidorna längre).
Blir spänningen att kolla vem som tar ned vem? Skriver värst om hat mot vita män (majoriteten av svenska män är vita). Hat mot andra (alla) män? Smädande mot åldersstigna debattörer (över 43) och kan ’inget göras mot/för tiggarna’.
Oskrivna blad är de mest spännande bladen.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.