Det är inte roligt att vara ledsen

Rejält ledsen kan man bli när man får sparken, drabbas av sorg, får en psykisk sjukdom och får för sig att man inte är värd ett ruttet lingon. Den ledsna drar sig undan social gemenskap, orkar inte fungera normalt och påsar med sopor lagras i hallen för att man förmår inte ta sig ut.
Kultur på recept provas i Skåneregionen sedan en tid med framgång. De ledsna piggnar till mentalt och återkommer i jobb snabbt. Med i utvecklingen av Kultur på recept var (och är) professor Gunnar Bjursell. Hans forskning visar att kultur kan få vanligt folk på fötter igen.

Bild Sophia Granswed: professor Gunnar Bjursell hos Kulturgruppen Norrmalmsmoderaterna
Gunnar Bjursell 3 feb 2015
Kultur på recept
innebär kortfattat att ledsna personer, i grupp med ledning av en kulturguide, under en viss tid, tar del av olika kulturyttringar som dans, konst, litteratur, att dreja och annan lokal kultur. Terapin är billigare än den gängse och den missmodige får verktyg att på egen hand hantera sin deppighet framöver.

Missmod är inte bra för familj, jobb och samhälle. Missmod smittar och kan starta epidemier. Missmod skapar mental ohälsa. Mental ohälsa är i Sverige större än alla andra sjukdomar tillsammans. Den kostar och den kostar på.
Gunnar Bjursells forskning på Karolinska och andra forskare på de stora universiteten i USA och i Tyskland håller på med att kartlägga hjärnan. DET ÄR DEN MEST SENSATIONELLA FORSKNINGEN som pågår eftersom man länge ansett det omöjligt. En människas kropp, känslor, rörelser, sjukdomar, jaget – finns i hjärnan.
Gunnar_BjursellTidigare har man trott att hjärnceller trappas av med tiden och så blir man dement och dör. Nu vet man att hjärnan skapar nya om den utsätts för attention, uppmärksamhet. Hjärnans basala funktion är att glömma, inte komma ihåg (kommer man ihåg allting ’sprängs’ huvudet). Men med attention, saker som man påminns om och lägger märke till genom upplevelser, musik, konst med mera, skapas hjärnsynapser  och man vinner några sekunder mot demens och död. Attention hjälper hjärnan på traven, att lösa problem, att överkomma smärta och ångest, att hantera sjukdomar.
Kultur är attention. Kultur stärker vår förmåga till inlärning och verkar förebyggande på demens och ohälsa och ledsnad. Observera att kultur inte kan, i de fall det behövs, ersätta läkemedel. Doktorn ska ha kompetens att avgöra den saken. Men Kultur på recept har visat sig stärka, förstärka och förfriska personer med mental ohälsa, de ’som mår dåligt’, i projekt i Skåne, Jönköping, Strängnäs och i Norrland.
Kultur på recept borde införas i hela i riket. Det förutsätter kunskap och professionalism inom vården. Det förutsätter professionalism hos kulturguiderna. Det förutsätter ett politiskt nytänkande. Moderater
tänker nytt!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.