Nya M bör ta fantasin på fullaste allvar

Kulturyttringar bottnar i fantasier som vidgar tänkandets gränser. En sådan tanke fick höjdhoppare att börja hoppa baklänges. En annan sopade bort asagudarna, ytterligare en fick fram röntgen och så vidare. Kalla det fantasier, snilleblixtar. Det är en hopkoppling av vad man plötsligt ser och vad man kan göra av det. (Newton och äpplet). Fantasi är förutsättningen för förändring. Fantasi självdör under tvångsuppfattningar som är huggna i sten.
Fantasi är kultur – kultur är fantasi.
Skapande Skola tränar fantasin. Forskning tränar fantasin. Film, konst, musik, andlighet, sport, ekonomi och politik tränar fantasicentrum i skallen. Så snart en människa öppnar ögonen, vare sig hon befinner sig i Sverige eller i Syrien, är hon omgärdad av fantasins verkningar.
Därför bör man ta fantasier på allvar och träna varenda människa i kulturanalys. För det behövs verktyg som kunskap och öppenhet och att inte nöja sig med sakernas tillstånd – för att göra jorden dräglig. Tobaksburk by ronnieb

Tänk på att en bild på en pipa INTE är en pipa.
En berättigad fråga är: vad är det?
(Bild: MorgueFile Free Photos by ronnieb)

Nya Moderaterna samlar till debatt och seminarier om politisk nystart. Medlemmar och förtroendevalda är inbjudna. Det är spännande. De spikade ämnena är ekonomi – jobben, integration, trygg välfärd i hela landet, modernt jämställt arbetsliv, säkerhetspolitik, trygghet mot brott.
Hoppsan!
Nya Moderaterna har inget specifikt kulturseminarium.
Hurra, jag kan inte tolka det på annat vis än att kulturen är insmugglad i samtliga ämnen. Det blir kultur hela dagen!
Eller är det hög tid att ta fantasierna på allvar och göra praktisk kulturpolitik av dem?

I Expressen skriver Lena Adelsohn Liljeroth och Mats Johansson att Nya Moderaterna behöver utveckla sitt kulturpolitiska synsätt.
Är dagen före internationella kvinnodagen en bra dag att börja det arbetet? Själv kommer jag att diskutera Kultur på recept och jämställdhet både på arbetet och i ett förhållande.

http://www.expressen.se/kultur/toppnyheter-/moderaterna-behover-en-kulturell-renassan

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.