NASA siar megatorka för södra Europa

Under medeltiden var det missväxt under lång tid i Europa. (Om dess verkan står det i böcker om historia, ekonomi, troligen lantbruk och än troligare i religiösa skrifter.) Människor i samtliga samhällsklasser svalt och for illa. Digerdöden kom samtidigt farande med svepande lie. Åtminstone en tredjedel av Europas befolkning kunde inte sätta hårt mot hårt. De dog i förtid (och kärringar som kunde bota och lägga sval hand på het panna kallades häxor och brändes upp.)
Medeltiden var inte rolig ur de nämnda perspektiven sett. Bi på blomma by pippalou
Den kolossala missväxten då berodde enligt nutida vetenskap på megatorka, en naturlig företeelse på Jorden.
Megatorka håller på oavbrutet i 35 år och mer. Regn och snö är alltså sällsynt. Droppar som ramlar ned på marken dunstar snabbt och driver upp den höga temperatur som redan före regnet är plågsam. Skogsbränder är vanliga. Det råder missväxt.
Den folkliga reaktionen brukar bli folkvandringar, krig i Guds namn och syndabockar som bränns upp.
Men problemet kvarstod/kvarstår tills vädret och naturen helt enkelt ändrar på sig.
NASA kommer med en tråkig prognos för oss nutida människor (utmärkt rapporterat av Agneta Furvik i P1). Kaliforniens 4-årstorka är en västanfläkt mot hettan som väntar där. 2050 är mandelodlingarna öken och resten av USA:s största matproducerande delstat, öken. Samma prognos finns för södra Europa.
Extrem hetta under decennier + ingen nederbörd = öken.
Nu gäller det att hålla våra svenska bönder i trim. Det är de som ska rädda européerna och amerikanare från svältdöden för i Norden kommer det att finns förutsättningar för matproduktion. Det gäller att tänka i rätta odlingsprodukter och fokusera på vattentillgångar. Och göra det nu.
Enligt NASA kan man skjuta upp megahettan pyttelite, för den kommer tveklöst att rulla in liksom under medeltiden och slå ut samhällen, genom att dra ned på antalet nötkreatur och användningen av fossila bränslen (naturgas, petroleum, kol).
En ny livsordning mer än knackar på dörren. Den bryter sig in … Hur möta den? Hur forma den?Den här gången är mänskligheten förberedd och borde skämmas att ställa till bråk. Vi alla kan bättre!

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6104148

2 svar

  1. suni olson skriver:

    Det blir nog med detta som med den globala uppvärmningen. ”Lobbyister och politiker försöker skrämma upp oss i egna skumma syften. Megatorka finns inte”.

    Sen drar debatten igång och inget händer förrän det är försent.

  2. Helena skriver:

    Hettan finns redan båda i Europa och USA. Megahettan går inte att göra något åt den kryper på bara, om jag har förstått NASA rätt. Vad vi kan ’göra’ är att jobba upp generositetstanken att dela med oss av vår plats på Jorden. Det är svårt nog i dag, att finna hjärtat och öppna det, med flyktingströmmar och tiggare i varje gathörn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.