Bamses våldsamma värld

BamseDet är klart att jag inte blir upprörd över Bamse. Det är en tecknad björn skapad 1966 av Rune Andreasson – inget är på riktigt.
Bamse är världens starkaste björn när han äter farmors dunderhonung. Hans kompisar har ängslan (Skutt) och klokskap (Skalman) som karaktärsdrag. Tre kompisar med fler kompisar bildar en egen värld på några kullar.
De borde ha det trevligt. Kamraterna är generösa mot varandra och accepterar varandras egenheter och svagheter. De är vänner i ur och skur!
Tyvärr är bamsevärlden full av hot, bovar, farligheter och skumma intriger (år 2015 – hur Bamse hade det i begynnelsen vet jag inte).
Jag är vuxen, jag borde inte ta åt mig av att i senaste numret av tidningen Bamse håller hans tre barn på att brinna inne, först instängda av en bov och sedan, när lågorna sprider sig, övergivna av densamme. Inte heller att en annan bov försöker lura av Mamma Rosa hennes spagettifabrik i Venedig med terrorfasoner. Och inte alls bryr jag mig om att Bamse lurar vargen att anden i Aladdinlampan är kvar och ska uppfylla hans önskningar och vargen gnider lampan tills han gråter och natten faller. För det är inte på riktigt.
Fast jag tycker att fyraåringen som läser Bamse kunde sluta med det.

Bild Wikipedia