Underskattar vi det eskalerande kalla kriget?

Kalla kriget 2.1Uppskrämda och som nyvaknade tumlade ett fullsatt auditorium ut från Timbro då Mats Johanssons prognosbok om det Kalla kriget 2.1 Underskattar vi hotet från Ryssland? lanserades.
– Jag är optimist, sa Johansson, och realist. Ett tredje världskrig kan inträffa på grund av den ryska möjligheten, målmedvetenheten och med Putin eller en annan stark rysk ledare i täten.
Två f d utrikesministrar, Sten Tolgfors och Björn von Sydow, menade att det ryska hotet ska tas på allvar och om inte de baltiska staterna varit medlemmar i Nato hade de redan kunnat vara tillbaka i det ryska väldet. 1914 års Ryssland menar de rutinerade poetikerna är det Ryssland Putin siktar mot.
Skrämmande! Tyvärr kändes det … sant.

En ögonöppnande reflektion av von Sydow var att eftersom de nordiska länderna, Sverige, Norge, Danmark, Island, Finland skiljer sig från den övriga världen genom att vara ex-kristna, ha en liten befolkning, inte krigat på ett tag, har ett högt välstånd och en god tillväxt, kunde de ha en egen försvarspakt inom ett Nato som de borde tillhöra.

Den definitionen på vår nation Sverige kunde vara ett argument att framföra till asylsökande individer. En sekulär fredlig stat med ideal att hjälpa till självhjälp, inte vika en tum från mänskliga rättigheterna (dvs gäller även för flickor och kvinnor), myndighetsålder 18 år, främja individens individuella utveckling och ingen särbehandling av män. DET skulle jag vilja vara en väl synlig upplysning på Sveriges hemsida.

Hör diskussionen. http://timbro.se/allmant/evenemang/boklansering-kalla-kriget-21-underskattar-vi-hotet-fran-ryssland