TÄLTA själv, Stefan Löfven

Tält snö by kaagenDen svenska regeringens misslyckande är enormt då flyktingar med mil av ångest bakom sig erbjuds att tälta under Nordens kallaste årstid.
Var finns transit-städer med trähus och inredning för människor? Var finns gedigna mottaganden med hälsokontroller, personkontroller, svenskundervisning från dag ett, barnomsorg och psykvård – i genomgångsstäder byggda för flyktingändamål?
Det borde staten ordna. Nu!
Den svenska regeringen verkar inte bedöma att krigen i Eritrea, Somalia, Afghanistan och Syrien kommer att pågå i decennier.
Den tar samfällt fram regeringstälten och håller upp tältduksfliken och pekar in i mörkret.
Välkomna, säger regeringen med en röst.
TÄLT. Var ska de resas? Det gäller tusentals människor.
– Alla kommuner ska hjälpa till, säger statsministern.
Okej, det kan säkert finnas möjligheter i de flesta kommuner för flyktingars etablering in i det svenska samhället:
Om flyktingarnas kunskaper har validerats
Om flyktingarnas status har kollats.
Om hälsan till kropp och själ gåtts igenom.
Om de möjligheter till jobb för just de flyktingarna finns på orten. För hur troligt är det att något stämmer med regeringens hur-som-helst-slussande av flyktingar?
Mottagning bör ske på några platser i landet där det borde finnas utbildad, kunnig personal som kunde vägleda flyktingar till ”rätt” kommun för jobb, utbildning, etabelering. Dessutom styra statliga pengar dit de ska.
Helhetsgrepp är att bygga gigantiska mottagningsorter med hus av trä med väggar, golv och tak.
Helhetsgrepp är att skapa genomgångsorter för flyktingar.
Helhetsgrepp är att samtliga flyktingar registreras.
Det är ju inte fel att vi inrikes boende registreras med personnummer och namn och id med foton, bara vi ska köpa nya glasögon.
Hur kommer det sig att flyktingar kommer in i Sverige och bara försvinner? Polisen uppskattar det till hälften av dem som tar sig över våra gränser. Varför gömmer de sig? Vill de inte sova i tält?