Jihadistens mammas fot och stödtelefonen – verktyg mot enkelbiljett till IS

Det är väl inte längre en enda människa som tror att muslimer är terrorister. (Eller att blondiner är korkade?) I Sverige generaliserar vi inte och vi kan skilja på lort och pannkaka. Tack och lov!
Men det är ett faktum att unga individer dras till våldskollektivet IS.
Vad händer i familjer där detta sker? Vad sker bakom stängda dörrar? Två saker kan man anta. I mycket få familjer får man en klapp på axeln med orden: Kör hårt!
Eller i de flesta familjer blir snacket om att fara iväg och mörda inte långvarigt. Mammorna sätter ned foten!
Jo, det är nya mönster på gång.
I teve stiger sjalbeklädda mammor och mormödrar fram och säger att de har börjat tala allvar med sönerna, de unga männen som är i utanförskap.
– Raka av er skäggen, säger vi. Ingå i samhället. Lär er svenska. Ni skulle kunna ha det bra här i Europa och i Sverige om ni lade er energi på etablering i demokratin.
– Vi har börjat bruka den makt en mamma har över sitt barn. Det är vi stolta över även om det är svårt att bruka våld på traditionerna.
De mammorna är värda allt stöd och (uppb)aktning.
Det kan inte vara lätt att ta fram mammakraften mot dem som har sin kulturryggsäck full av klanväsende och självklara hierarkier – de unga jihadisterna – som (försöker!) skrämmer slag på hela världen, judar, muslimer, kristna och de miljoner människor som inte har tumme med gud.
Det finns nu ett journummer för dessa mammor och pappor, arbetskamrater och andra som bekymrar sig och vill ha argument att kväsa propagandan från Mohammad al-Hindi och Bassam al-Saadi m fl levande och döda karismatiska ledare. muslimsk fot by rosevitaRöda korset 020-100 200, vardagar mellan 09:00 – 15:00, på svenska, kurdiska, arabiska och engelska. Och för dem med hjälpbehov andra tider finns alltid http://www.hjalplinjen.se/default.htm

 

by rosevita MorgueFreeFilePohoto