Dopat Ryssland tar rodret

När nu Putin trätt in som en befriare av problemet krigets Syren, med svepande bomber över allt och alla som inte är al-Assads, anpassar sig Europa och tackar för en kommande lösning på flyktingproblemet. EU (alla utom vår räddning Angela Merkel) tänker bort att al-Assad och Putin kommer att finns kvar …

Putin håller på att återskapa Stor-Ryssland. Det är idén han har i huvudet. Tro inget annat. För inget annat kan rädda honom kvar vid makten. Ukraina är den senaste militära invasionen, vilket håller på att ”glömmas” bort i räknandet av flyktingsängplatser i Europa. Inte särskilt uppmärksamhet ägnas heller åt rysk ekonomisk och teknisk infiltrering i de baltiska staterna. I dem köps företag, banker och media av putinryssar, konsekvent och målmedvetet. Balter söker stöd överallt för anstormningen men vinddragen känns knappt över Östersjön till oss och därför finns den inte.
Efter Syrien ligger de baltiska staterna där de ligger och Putins svepande hand – vad kommer den att peka på då?

Rysslands ekonomi byggs till en tredjedel på gas och olja. De inkomsterna har minskat. Ryssland håller också på att förlora ett ekonomiskt krig mot Kina. I Vladivostok svämmar kinesiska varor över diskarna, på motsatta sidan gränsen finns inget motsvarande ryskt. Kina handlar med Ryssland för att inte Ryssland ska bli europeiskt. Kina och Ryssland kunde ha en framtid tillsammans om det inte vore så att Kina vill öka välståndet för sitt folk, Putin vill inte öka ryssarnas välstånd.

Putin styr i en korrupt bubbla med ett fåtal likasinnade. De skaffar sig makt (genom att slå ned politisk opposition), personliga förmögenheter växer (som bostäder, bilar, bankkonton i utlandet, semestrar i väst och utbytbara kvinnor/män) i ett liv på toppen.
Enligt Olga Shorina (Boris Njemtsov Foundation) vet ingen vad som förekommer i Kreml.
Korruption isolerar, det vet man av historien, och Putin är en ledare vars mandat som folkets man för länge sedan gått ut. Han behöver ett Stor-Ryssland för att stärka sin onåbarhet och ge ryssarna tillbaka glansen av imperium. I alla ryska medier förmedlas västs dekadens, bland annat i det dagliga, mycket populära, nyhetsprogrammet Sputnik. Inga ryska nyheter förekommer.
Enligt Shorina är de EU-sanktionerna som riktas mot det ryska folket meningslösa. Sanktioner däremot mot enskilda korrupta ryssar, har verkan. När dessa personers goda liv limiteras, blir problemen akuta för Putin personligen.

Olof Ehrenkrona o jag 2015Ett annat problem som kan växa till en oanad dimension för Putin är idrottsfusket. Doping, menar den svenske generalkonsuln på Åland Olof Ehrenkrona, gör rysk idrott till paria. Ett intressant scenario öppnar sig …

Tankar sprungna ur Jarl Hjalmarsons Foundation seminariet häromdagen.

Läs även Modiga ryssar i Stockholm – säkerhetsrådet

 

foto: Olof Ehrenkrona och jag