Försätter feministisk moské berg?

Svärd mot blå himmelVad är det som försätter berg? Är det tro eller är det vantro eller vanan … eller brist på tro och vana. Eller blotta förskräckelsen när en människa utsätts för en annans människas storhetsvansinne – att bestämma över hennes innersta – att den av storhetsvansinne drabbade tar sig rätten att leva fler än sitt eget liv under sin livstid?
Eller är frågan felställd?
Påsk stundar. Tid för reflektion över hela världen. Somliga rider på kvast till Blåkulla. Andra söker sig till Evangelierna. Åter andra vandrar mot heliga mål.
Varför skulle något av detta skava som ett grand i en nästas öga?
Eskil Franck, bl a docent i teologi, tycker att skavandet måste få ett slut en gång för alla när det gäller Lutheranerna. Han ifrågasätter ett firande av Martin Luthers uppsättande av de 95 teserna 1571 vilket svenska kyrkan förbereder firande av 2017. Franck radar upp Luthers fördömande av judendomen och gör en jämförelse mellan Luthers resonemang om vad man skulle göra mot judarna med IS metoder i dag, alltså hur IS hanterar sina trosmotståndare.
Det är tröttsam läsning att trosförföljelser verkar legio i all evighet.
IS är sååå tröttsamt.
Judehat är såå medeltida!
Man undrar om Gudendomen någonsin orkat engagera sig i sina olika samfund bildade ur mänskliga påfund. Gud har bevisligen inte varit särskild tydlig under de 2000 åren som de kristna har offrat sig själva och en hoper andra. Inte heller under krigen i Allahs namn eller Jahves.
Vad är det som försätter dessa berg, raserar städer, sätter åkrar i brand, förstör fiskevatten och dödar barn och skändar kvinnor? Vad är det som får människan att sopa rent på möjligheter att leva?
Är det verkligen en gudom, en som vi uppfattar som en skapande kraft? Jag menar, hur inkonsekvent är inte det mesta i religioners bistra konsekvenser.
Sug på det.
Är den raka frågan helt enkelt, finns Gud? Är det troligt att det i så fall är en manlig … någonting? Eller beror tystnaden ovanifrån, och allt bråk på Jorden på, att det är en HON som borde åkallas. (Man vet ju hur det kvinnliga kynnet funkar – om hon inte är tilltalad svarar hon inte.)
I Köpenhamn finns den feministiska Mariam-moskén på ett hemligt ställe. Jag vet inte vem som åkallas i fredagsbönen men det görs av enbart kvinnor.
Sug på det!

 

http://www.dn.se/kultur-noje/luthers-judehat-inget-att-fira/   D.N. 22 mars 2016

http://www.svd.se/moske-for-kvinnor-oppnar-i-kopenhamn   SvD 22 mars 2016

Också publicerat i MAQT-bloggen

Läs gärna följetongen på denna blogg. Jakten på den nya människan