Åsa Fahlén bommar målet med skola

lararlejon-med-textÅsa Fahlén ger sig inte. Jag tror hon är socialist, faktiskt. I en artikel Vinstlyftet nagel i ögat på lärarna (SvD 1sept 2016, Nyheter) meddelar ordförande i Lärarnas Riksförbund Åsa Fahlén styvnackat att vinster i skolan INTE återinvesteras i den grad som hon tycker är anständigt (läs solidariskt/i stort sett utan insyn och statlig kontroll/ i vinstsyfte/och, retfullt nog, för att de vinstdrivande företagen ger mer lön till sina anställda än kommunerna ger).

– Många medlemmar (LR:s) är mycket upprörda, säger hon.
Det tror jag, det. De är besvikna på LR.
Ingen tror väl att företag som går med vinst tar ut den utan återinvestering! Det vore utarmning av företaget. Självdöd.

De flesta medlemmarna i LR anser sig ha låga löner. Det är de kommunanställda lärarna som anser det. Det är tråkigt. Lärarna borde söka sig nya tjänster för att få upp sina löner och strunta i LR som inte gör någonting åt den saken. LR är inget att vänta på. Det är lärarbrist i landet. Lärare kan cyniskt utnyttja det genom att helt enkelt gå till en annan skola som ger högre lön.
Om det säger Fahlén intet.

Hon tycker att skattepengar som är avsatta till skola och utbildning ska gå till skola och utbildning. Vem kan säga emot det? Om nu dessa skattepengars förvaltas väl och ger högre löner (än kommunerna gör) till utbildade erfarna lärare, vilket renderar god skolmiljö och goda resultat för eleverna – borde inte Fahlén fundera över hur de kommunala skolorna drivs?
För det första får de kommunala skolorna gå med underskott. För det andra pumpas det in pengar i skolor som inte borde finnas. För det tredje jobbar inte kommunerna med skolskjutsar så att elever från olika geografiska och sociala miljöer blandas.
Varför inte lägga krut och skjuta högt i den debatten, Fahlén?