Kräv ålderslöshet!

Debatt pågår om svenskars kapacitet. Kan de göra rätt för sig efter 61, 64, 65 och 70 år? Kan de göra rätt för sig före 20-års ålder, borde man också undra? Ska småbarnsföräldrar verkligen vara lediga sååå länge, är det många som undrar?

Sveriges befolkning är den mest omhuldade i världen. Vårdcentraler, sjukkassa, A-kassa, PBU, ambulanshelikoptrar, sommar- och vinterdäck och en drös omvårdsarbetare som tar tag i ens både privata och samhälleliga besvär när man varken vet ut eller in.
Det är en enorm service. Alla drar nytta av den. Den förenklar livet och borde inte göra oss självmordsbenägna utan lättade, glada, energiska och arbetsbenägna.

Om man inte tillhör de icke arbetsföra (ca 10 % av befolkningen) är man frisk och pigg och har en yrkesutövning. Man är proffs på något. Man står på egna ben länge i livet och kan fatta beslut och uppfylla ingångna avtal hur länge som helst. Man är ålderslös och i majoritet.

Åldrar som är viktiga för oss svenskar är 15 – köra moped och knulla, 18 – bestämma själv, 20 – köpa sprit. Sedan ligger vägen öppen tills man dör. Kommer ett arv, en pension, ett kändisskap, en vinst på trissen emellan, ska det inte hindra en utövning av vad man vill göra av sitt arbetsföra liv.

Arbetsgivare kan anställa vem som helst på visstid. Sådan är lagen. Det är bra. Inte alla vill ha jobb på livstid, oavsett ålder.

Vad som är det verkligt konstiga är att våra välnärda, välutbildade ungdomar från 12- 13 år inte kan jobba vitt på helger och lov. För jobbar gör de väl? Som alla vi andra har gjort i alla tider i alla väder.

I min värld finns det förstås personer i 60-70-års åldern som talar om sig själva som ”en gammal tant som jag, en gubbe som jag…” och det är förstås inte vitalt. Dem måste man låta hållas. Liksom småbarnsföräldrar som tror sig behövda hemma i åratal – och tonåringar som inte får jobb … (!!!) Men alltihop det där är andra sidan av slanten …

 

Lästips: http://www.expressen.se/debatt/vi-maste-andra-synen-pa-alder-i-sverige/

Bild: Lill-Babs Svensson arbetsför sedan tidig tonår och fortfarande hot!