Flaggan som Norge hissar i dag … och vår

Flaggans historia är krigets och sjöhandelns historia. På långt håll skulle man veta vilka som var i antågande. Vän eller fiende.
I dag på Norges nationaldag hissar många sin flagga i både Norge och Sverige. Det är inte samma flagga. En gång hade vi brödrafolk det under en tid (under protest). Men före det fanns det andra nationalflaggor.

Angående den svenska flaggan

Under medeltiden fanns inte ordet ”flagga”. Man sa riksbaner, krigsbaner eller huvudbaner. Hur som helst, baneret representerade makten och kungariket.

Det var lejon redan från början. Lejon = kungamakt. Och lejon ser vi överallt i Sverige – riksbekanta är nu lejonen på Drottninggatan i Stockholm.
Den Erikska ätten dominerade svensk politik från 1160 till 1260, med kung Valdemar Birgersson som siste (heraldiske) medlem. Birger Jarls son blev kung för att hans mor var av erikska ätten, inte för att Birger (som grundade Stockholm 1265) var Sveriges mäktigaste storman.

 

 

 

Folkungaätten 1275-1360 med kung Magnus som Bjälbo-ätten hade eget baner.

 

 

 

 

 

Kung Erik (av Pommern) använde denna flagga som skeppsflagga. Det vet vi för detta är den enda bevarade nordiska flaggan. Lägg märke att alla vapenbilder är sydda ovanpå danska Dannebrogen.

 

 

 

Angående den norska flaggan

Karl XIV Johan tvingade Norge i union med Sverige 1814. Ett flaggproblem uppstod. Norge var en stor sjönation med handel över ”hela världen” och behövde sin flagga, Sverige … inte lika stor men var större i makt och skulle ha sin flagga. Unionsflaggan, i folkmun kallad ”sillsalladen”, skapades. Märket var en kombination av båda kungarikenas flaggor, jämnt fördelade, för att visa på deras tilltänkt jämbördiga förhållande inom unionen. Det satt i hörnet på respektive rikes flagga och det var ett av de ok norrmännen kastade av sig vid unionsupplösningen 1905.

 

 

 

Före det, 1821, antog Norge sin egen handelsflagga bestående av den danska flaggan med ett smalare blått kors. Samma flagg som Norge har i dag.

 

 

HURRA på den 17 maj!

 

 

Vår egen stolta blågula flagga skapades då unionen upphörde 1905 och Sverige tvingades justera sin flagga. Därmed skapadess också den första riktiga flagglagen som verkligen i detalj beskriver hur vår flagga ska se ut. Det gula korset är inte länge åt det orangea hållet som från början då blågult infördes och det blå är inte mörkblått.

 

Lästips: http://waslingmedia.se/nationalism/sveriges-flagga-genom-historien-del-2/

 

 

 

 

.