Ulla Trenter

hann fylla 83 år den 18 december 2019. Ulla var född i Stockholm. Hon började arbeta vid nioårsålder som servitris på Lidingöbro Värdshus.

Ullas första jobb. Lidingöbro Värdshus.

Hon fick servera borden nere vid stranden som de ordinarie servitriserna hade svårt att hinna med, särskilt som trappan dit var knepig. Mamman, föreståndarinna, övervakade och det hände att hon och dottern bodde kvar på Lidingöbro på sommaren. 

Min ”deckarfröken” Ulla Trenter som gav mig tipset att inte använda kändisars namn utan neutrala i mina deckare. Tack, Ulla!

Ulla blev författare och respekterad ledamot av Svenska Deckarakademin. Hon läste sina författarkollegors böcker, recenserade och muntrade upp. Hon hade tillsammans med Kerstin Matz skrivkurser för flera med mig kommande krimförfattare och det var hur jag lärde känna henne. 
En trevlig, rolig, kvicktänkt kvinna med pondus och ett smittande leende.


Ulla har skrivit tjugofyra kriminalromaner och deltagit i många novellantologier. Hon turnerade från Ystad till Haparanda med föredraget ”Bibeln i deckare”.  Ulla bodde en stor del av sitt liv i Mariefred och hon var aktiv i Centerpartiet. 

Ullas noveller finns i många av Novellmästarnas e-boksantologier
Ulla skrev många novell för LL-förlaget, den svåra konsten att skriva på lätt svenska

Man kan höra hennes Sommar från 1971 i vilket hon pratar om bland annat musik i brottets tecken, om goda deckare, mördarhistorier, sverigereklam och kvinnors nedvärderade hemarbete. Hon var också Vintervärd 1972.
Tack Ulla för din tid på jorden!
Du har glatt många och underhållit genom att fånga läsare med dina kriminalfall. Du tillförde vitalitet, spontanitet och esprit till oss andra i Föreningen Novellmästarna sedan dess start.