Dags att skriva bok

”Nu är det vår i halva Sverige”, säger meteorologerna på teve. Ingen återvändo finns på den punkten vad än som händer på väderfronten.

Därför undanber jag mig alla ursäkter om vintermörker, kyla och sådant. 
Sätt dig på rumpan och gör vad du tänkt – börja skriva.
Författande går till så här:
Först läser du tio (10) böcker i den genre du tänker skriva i.
Det finns ingen möjlighet att sätta sig på rumpan och författa om man inte läser böcker – att bara öppna datorn och hamra på och bli författarkändis är en skröna ­– om du nu har hört något i den stilen.

Eftersom jag själv haft en paus i mitt författande har jag själv gjort läxan och läst tio (10) böcker för att komma bort från min egen röst som blir ganska tradig efter att jag skrivit en bok eller två.
Var kritisk när du läser.  Kom ihåg att du inte är en kändis (inte jag heller) sådana som vi kan inte trötta ut läsaren med massor av sidor som upprepar handlingen, meningslösa dialoger, enkelt språk, tafatt sex, knasiga relationer. Lär av dem som skriver stringent. 
Min senaste boklista:
Störst av allt – Malin Persson Giolito  – absolut 100 sidor för lång – men bra /ungdoms/språk
Den högsta kasten – Carina Rydberg – absolut 100 sidor för lång (2020 års Stockholm Läser bok om du inte läste den för 20 år sedan)
Änglamakerskan – Camilla Läckberg – absolut 150 sidor för lång
Ursprung – Diana Aku-Jaber – sagolikt språk (fast i drygt 400 sidor!)
En drink före kriget – Dennis LeHane – sexistiskt förhållningssätt som kände såå hedenhös  att jag inte kunde läsa ut boken 
Mord på okänd dam – dagar i Berlin  – Catharina Kjellberg – ett trevlig format med guidning genom Berling samtidigt som ett mord planeras i ungefär vartannat kapitel.
Blondiner – makt och myt genom tiderna – Johanna Pitman – en levande historisk genomgång på synen på blondiner  från ”redan de gamla grekerna … ” 

Kommen så långt blev jag utmattad på andras röster. Jag längtade efter mig själv igen och läste min egen Marionett – en kolossalt välbyggd deckare med intressanta karaktärer och spännande rakt igenom
Jag ville genast börja skriva igen! (och hoppade över några böcker på slutet men det får jag eftersom jag är etablerad och dessutom kan jag säkert komma på fler undanflykter men inte just nu.)

Vi hörs vidare i denna nya etablerade skrivarstuga. Jag ska berätta om hur min nya bok växer fram.

MARIONETT finns som bok, e-bok, ljudbok, storpocket – utnämnd som en av det årets tre bästa deckare. Den håller än. Tro mig, Jag vet som skrivit den.