Hårt jobb med synopsen!

Snart har du läst dina tio utvalda läxböcker. Om du har en eller annan kvar kan du läsa med pennan i hand. Skriv upp HUR författaren bygger boken. 
Vad händer i kapitlen som driver berättelsen framåt. 
Var kritisk – behövs allt det där snacket, beskrivningarna, omtagen? Måste så många personer vara med. Vad har hunden med saken att göra?
Kontrollera att alla trådar förs samman i slutet.
Och nu har du ett ”körschema” för en eller två eller tre böcker. Det är mycket arbetsamt att skriva det där under pågående läsning men det kan bli till en regelbok för din kommande bok. 
Och när du är redo att skriva – ska du inte göra det, utan du ska på egen hand göra ett körschema för vad du har tänkt skriva. En synops! Var utförlig utan att skiva hela kapitel. När synopsen är klar märker du om boken faktiskt kan komma till en slutpunkt.

Om du tycker att dina karaktärer förtjänar fler böcker i framtiden. DRÖM gärna om det men dröm inte enbart. Gör en framtidsskiss för fler böcker.
Vad ska hända med personerna i bok två, i bok tre? Ta fram skissen då och då under skrivandet och ändra i den om det behövs.  
Det är roligt att veta vad karaktärerna har att vänta fast de själva inte har en susning.

I min påbörjade serie om brottsutredare Herman Hansson och hans medhjälpare har jag ett uttänkt långt framtidsperspektiv med fall i olika svenska städer. Jag har bara hunnit de här två, en i Stockholm , en i Göteborg. Skrivna under pseudonym

Första polisromanen om Herman Hansson och hans utredare, finn som bok och e-bok
Andra polisromanen om Herman Hanssons grupp, finns som bok och e-bok