Bekant 8 är osamlad. Inget Nato för henne! 

Om tre år går Jorden under sägs det i de senaste alarmerande undersökningarna av vår planet. Ska det hindras måste vi skynda oss. Nya rön presenteras om den snara undergången och jag som en vanlig människa som inte är helt insatt i de himmelska sfärernas konsistenser samlar plastförpackningar och gummiband för sig, tomatrens för sig, kattbajset för sig och flaskorna för sig och de sistnämnda vet jag i alla fall hur jag blir av med. Jag vrider ned värmen på natten och breder en extra filt ovanpå vintertäcket och har sockor på fötterna i sängen.

Jag hör om krigets fasligheter på teve, läser det i tidningen som jag lägger i en särskild hög, och jag borde betala mer till alla som lider men jag har en jäkligt hög elräkning även om jag fick tillbaka 1 500 kronor på den gamla elräkningen som tydligen var osamlad, som det heter nu för tiden, när den ena handen inte vet vad den andra gör.

En osamlad fredsaktivist. Min bekanting 8

En bekant till mig. Vi kan kalla henne för nummer 8. Är osamlad. Hon fattar inte resonemanget om Nato.

”Om natoländerna var för fred borde de trappa ned på vapen inte samla dem på olika ställen i stora mängder”, tänker hon högt. ”Om ett pojkgäng börjar kasta stenar mot ett annat gäng som inte kommit på den tanken, kommer de snart att få stenar kastade mot sig. Och kanske blir det kulor ur vapen också. Vid upptrappningar blir det hemska hemskare.”
”Nu är ju Nato bildat för fred”, svarar jag fast jag inte tror på det nu och aldrig har gjort det och ändrar mig och säger. ”Nato är bildat för de osamlade, de rädda, de som inte tror på humanitet.”
Bekant 8 och jag är överens. Nej, till Nato.

Krig är miljöförstörande. Krigshets är på vippen att vara miljöförstörande. Så nej, med sådant. Brassar någon nervös människa av ett kärnvapen från ena sidan i ett krig finns det order på sekundsnabb vedergällning från den andra sidan. Riskerna med polariseringar av krigshetsare är skrämmande och farligt för sinnena och miljön.

Klimatförstöringen som kommer av en kärnvapensmäll är dessutom slutet för oss alla. Civilisationerna brinner upp eller askan sprids ut i rymden som gnistrande stjärnpartiklar av tryckvågor. Alla dör. Inte ens en liten blomma kan leva utan sol och vatten och jord som ligger stilla på marken. Så, nej till Nato. Risken för självantändning är stor när gossarna leker med elden. Vi har tre år på oss att uppnå klimatmålen. DET är det enda viktiga nu. Natos växande hotfullhet sluter ingen fred i världen. Men förhoppningsvis gör de krigförande parterna det på egen hand.