Semesterkul. Skriv en bok?

Fundera gärna på hur bokomslaget ska se ut. ”Spegla” det i bokens innehåll.

En bra semester har inga måsten. Det är det finfina. Bara lust. Saker som man funderat på att ta itu med kan bli möjliga när hela dagen finns till ens förfogande.

Somliga slår upp ett vitt dokument i datorn. På det ska boken skapas.

Så här kan man göra.

Ha siktet inställt på att skriva totalt mellan 30 och 100 sidor.
I bokform blir sidantalet fler. Då kallas manuset för inlaga och det är det sista man gör.

1 Bestäm bokens tema – humor, psykologi, dystopi, romans, sportutövning, att fostra katt och hund, samhället i dag/ i går, brott, religion …

2 Bestäm bokens genre – poesi, prosaberättelse, novellsamling, landsbygdskildring, kortroman, kortdeckare, biografi, tankebok …

3 Gör en synops – det vill säga – gör ett schema över händelserna, tidpunkterna, geografin, vädret osv för varje avsnitt. Den röda tråden skapas. Det kan bli några sidor som ska tryckas ut och finnas till hands under skrivandet.

4 Skapa karaktärerna/byggnaderna/ landskapet/ vädret som ska uppträda i boken. Ge dem utseende, ålder, sinnesstämningar, ett förflutet, önskningar på livet – dunder och brak. Tryck ut och ha bredvid datorn vid skrivandet.

5 Formulera meningar som ska sägas i boken om problematiken. De är bra att ha till hands under skrivandet.

6 Börja skriva på manuset. Skrivandet är en formuleringskonst och kommer att förändras vid varje genomläsning. Ett tips är dock att blanda korta satser med långa. Och de långa ska innehålla enbart EN information. Det PROBLEMATISKA ska sägas så snabbt det går.

ex. Det var en gång en prinsessa som inte ville prata. Hon var vacker. Hon var behaglig att vara tillsammans med. Dessutom en hyfsad bilförare. Men stum. Det var inte roligt tyckte kungen.

Så. En bok har knappt några måsten. Författaren bestämmer. Det är det finfina.
Läs gärna ett tiotal böcker under själva skrivandet. Kolla in början. Kolla in slutet på varje avsnitt.

Lästips i sommar: Hångel krångel – har en bra berättarton och upplägg. Hångel krångel finns som ljudbok också men att TITTA på text är bra övning för skrivande personer. Lycka till!

En humoristisk bok med känslor och olika karaktärer – bra att studera!