Fler kommunala byggfastighetsbolag sänker byggprofit

Jättebostadsbyggherrarna i Sverige är inte kriminella gäng. Men kolla länken SVT Jan Nylander, Sverige slår rekord i byggpriser nog känns det i magtrakten att de stora byggherrarnas makt över bostäderna är helt galen. Jo, känn efter! Man mår illa. Hur länge ska vi som vill ha bostäder till alla, till kommande generationer och absolut till de unga som ska ut på bostadsmarknaden nu, tåla det här systematiska felsystemet.
Nu får det vara slut med hymlandet. Bostadsminister Stefan Attefall (KD) säger att det inte finns mark att bygga på, därför blir det dyrt att bygga de nya bostäderna. Vad menar han? I Sverige finns hur mycket mark som helst. I de stora regionerna Stockholm, Göteborg och Malmö finns mycket plats. Han har fel. Jag säger det igen. Han har fel. Och han bryr sig inte om att fler än jag tycket att han har fel för han tänker inte vrida bostadsbyggnadspolitiken rätt. Varför denna handlingsförlamning?
Tyvärr har det blivit legio att sälja stadsmark. Det är fel, Sten Nordin (M), sluta med det. De politiskt valda förvaltarna av skattebetalarnas mark ska se till att hålla kvar värdena av marken. Inget annat! Skattebetalarnas mark är inte till salu. Politiker och stadsplanerare ska hyra ut mark för bostadsbyggen. Fastighetsbyggare ska bygga på tomträttsmark. Då sjunker hyreskostnaderna för kommande hyresgäster med 20 procent.
Det är det ena.
Det andra är privata fastighetsbyggares kolossala profithunger. I inget annat jämförbart land pågår sådant. Det måste bli ett slut på det. Hur svårt kan det vara att byggprojekt vinstgranskas innan de får sätta igång. För konkurrensens skull! Om den tänkta vinsten driver upp bokostnaderna för den kommande boende – ska bygget gå till ett av DE KOMMUNALA BYGGFASTIGHETSBOLAGEN. Vilket bolag det skulle bli måste konkurrensavgöras.
Då sjunker kostanden för en bostad med 50 procent.
Det tredje är krav på att fler och livsdugliga kommunala byggfastighetsbolag måste komma in på marknaden. Detta självklara sanerande instrument på bomarknaden kräver en opinion som växer. Med rätta! Det är inte okej att vd:ar för byggjättar, helt självklart, arbetar efter principen att för att tjäna 1 miljon i vinst per lägenhet, ser till att bygga färre hus. För att hålla de höga (sanslösa för vanligt folk) priserna stabila (till byggarnas förmån, alltså). Och kunniga byggjobbare blir arbetslösa. Icke högavlönade blir bostadslösa (barnmorskor, lärare, svetsare, affärsanställda, frisörer).
Byggbranschens toppstyrning verkar mafioso, kriminella gäng och korruption. Det ser så ut men är det inte – så länge vi tillåter det hända.
Förslag: ny bostadspolitik – bygga vackert, på tomtmark, varje fastighet vinstgranskas före byggstart.
Förslag: för att möjliggöra mer byggande behövs konkurrens. Starta fler kommunala byggfastighetsbolag.
Tips: gör detta nu. Kommer de röda till makten blir det ingen bostadspolitik alls, inget som har hörts i alla fall som förändrar vinsterna i byggena.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.