Stalins sådd – Putins skörd

Med andningen i solar plexus hör jag Putin spotta okvädningsord på Europa, den delen han inte äger … än. Han lovar ryssarna där att värna dem och ta tillvara deras intressen, språk och kultur. Han är mot förtryck och särbehandling av ryssar i andra länder. Han är mot lögnerna från väst stalinoch den västerländska hållningen till hur han håller sina landsmän i sin starka hand. Och medan han talar i hela världens tevekanaler och bemöter hot om frysta ryska konton med hot om frysta europeiska och amerikanska konton, som om handeln inte fanns, som om utbytet som byggts sedan kalla kriget inte spelar roll för makten Ryssland, stegras den kollektiva skräcken. Vad menar han egentligen?
I vanmakt andas jag ut och in och Obama har lagt sig, inga trupper till Ukraina och det är vettigt. De flesta av oss vill ju leva. Men är det rätt?  Jag vet inte och det är svårt att andas lugnt och ändå är inte jag moldav eller krimtartar eller bor i länder som ska införlivas, enligt Putin, till en enad rysk värld. Stalins taktik att så sovjeter strategiskt är nu för Putin att skörda hem i en växande lada – Ryssland. Jag tittar på kartan och gör en Migsväng över länderna åt vårt håll. Baltikum, Gotland, Finland … Jag drar ett djupt andetag och flyttar till andra sidan, länder vars namn inte går att uttala. Kanske menar Putin dem? Jo, det är det nog.

2 svar

  1. Ricke Ågren skriver:

    Det är nog för mycket att jämföra Stalin med Putin. Alla försöker få uppmärksamhet. Putin försöker behålla sin populäritet bland detr Ryska folket. Vi vet för lite baom bakgrundet till detta beteende. Vad vi med säkerhet vetb är att Ryssarna efterkrigen satsat 50% av BNP på det militära som numera är metalskrot./ Amerikanarna under samma tidsförlopp 6% av BNP.
    Ha det // Ricke Å Skellefteå

  2. mats johansson skriver:

    Det vi vet är att Putin ska satsa 767 miljarder dollar på upprustning fram till 2020. Det är pengarna som räknas, inte procenten. Läs mer här:
    http://timbro.se/bokhandeln/bocker/kalla-kriget-20-0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.