Reinfeldts handduk rätt kastad

Moderaterna har gjort ett dundrande förlustval. Inte på grund av det goda Alliansen gjort under åtta år, utan på det synligt ogjorda.
Ungdomar som bor kvar hemma för att de saknar utbildning, jobb och bostäder.
Tiggare på gator och torg, övernattningsläger under viadukter och i prång.
Två synliga problem.
Problem som Reinfeldt inte hanterat väl.
I Stockholm har det alltid varit bostadsbrist. Unga människor har sökt sig till stan sedan 30-talet. De bodde i hyresrum och kvartade hos släktingar. Knappast idealiskt men det blev sossestyre och man var glad för att leva solidariskt i den bästa av världar (och inte mycket gjordes åt bostadsbristen).
14 års kö på Bostadsförmedlingen var det 1959. 60 års sossestyre stängde Norrland, dess ekonomi utarmades genom att huvudkontoren flyttade till Stockholm. Jobben försvann i hela Norrland genom sossepolitiken och inflyttningen av vanligt folk till Stockholm växte men var inte lika stor som i dag. 14 år kunde man vänta …
Miljonprogrammet satte i gång vilket skapade den segregation och utanförskap som ledde till maktskifte för åtta år sedan och vilket Alliansen i åtta år verkligen började luckra upp.
I dag är det 10 års kö till hyresrätter på Bostadsförmedlingen med en kopiös inflyttning av invandrare och svenskfödda. Det vill säga MÅNGA har fått bostäder under Alliansens tid!
Fredrik Reinfeldts, Anders Borgs m fl:as avhopp från Moderaterna samt Sten Nordins petningen från makten, möjliggör en klargörande diskussion om:
1. Den fortsatta bostadspolitiken. Mitt tips: inte sälja mark utan bygga på tomträtt vilket skulle dra ned bostadskostnaderna för vanligt folk.
2. Vilka som är arbetskraftsinvandrare, människor som har jobb när de kommer till Sverige. 750 000 går till jobbet varje dag och betalar skatt till samhället. Utan dem stannar Sverige.
3. Vilka som är krigsflyktingar och hur många vi kan ta emot på ett hyggligt vis och som svenskarna orkar bära ekonomiskt och emotionellt.
4. Vilka som kommer som fattiga tiggare och, enligt lagen, får stanna i tre månader. De fattiga tiggarna är inte turister. Turister, som får stanna i tre månader, har pengar som spenderas och blir del av vår BNP.
Reinfeldts avhopp öppnar för diskussioner i och utanför M.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.