Hemtjänstbesök ses inte som nyttotrafik – V:s kvinnosyn mansfjäskig
När en människa blir gumma och gubbe behöver den människan hjälp med personlig hygien, mathållning, städning och allt sådant som man fram tills man blir gubbe och gumma hanterat med vänster hand. En gubbe kan inte komma upp ur sängen själv och inte bocka sig ned till fötterna och ta på strumporna. En gumma kan inte själv duscha, gå och handla och sopsortera ett kvarter från där hon bor. Exempellistan på vad gummor och gubbar daglig och stundlig behöver hjälp med är lika lång som samtliga de handlingarna ickegubbar och ickegummor utför som vore det de enklaste i världen.
Hemtjänstens personal är kvinnor. De besöker kunderna en kvart då, en kvart då och hakar på med göromål där de slutade för några timmar sedan. De har ett schema som kräver ständig förflyttning.
Enligt Clara Lindblom (V) ska Hemtjänsten inte ha parkeringstillstånd för nyttotrafik. Hon menar att om Hemtjänsten lägger sina kundrutter geografiskt klokt ska personalen gå till gubbarna och gummorna. De kan bära mat och vuxenblöjor och tidningar och drycker och allt det där som hemtjänstkvinnorna åker runt med i sina bilar. En logisk skrivbordstanke. Verkligheten är inte logisk. Gummorna och gubbarna bor inte på samma gata.
Cykla och gå, hemtjänst! kräver Lindbolm (V) Bild by gracey FrePhotoMoargueFile
Vänsterpartisten Lindblom menar att tid att söka P-platser för hemtjänstbilarna tar bort skötseltid från kunderna. Det är sant. Med Nyttoparkeringstillstånd behövs inte det. Men inte bara parkering är Lindbloms huvudvärk.
För Lindblom är att gå och cykla mellan gummornas och gubbornas hem en klimatsmart lösning (men hur många minuter mindre får inte kunderna då?) och anser hårdnackat att de hemtjänstkvinnor som åker bil i jobbet ska betala sina p-platser själva samt boten när de parkerar uppåt väggarna.
För män i serviceyrken i stan utfärdas parkeringstillstånd för nyttotrafik. Sådana tillstånd tillåter parkering där vi vanliga billiste inte får parkera. Killarna med hyvel i bakfickan och en färgputs i handen får det. De kan inte utföra sina viktiga servicegöromål annars. Och det är utmärkt, tycker jag, att de kan parkera utanför de fastigheter där deras arbetsinsatser behövs.
Ett parkeringstillstånd för nyttotrafik kostar 20 000 kronor per bil i Stockholm. I Göteborg kostar ett parkeringstillstånd för nyttotrafik för hemtjänsten 1 500 kr men man kommer inom kort att sätta beloppet till 0 kr.
V-Linblom bör tänka göteborgskt när det gäller Hemtjänsten i Stockholm.
1 svar
[…] läser på Helena Siganders blogg att hemtjänsten inte blir beviljad parkeringstillstånd för nyttotrafik av Stockholms stad och […]