Käka myror?

Jovisst. Maten håller på att ta slut säger en del prognosmakare. Andra menar att mat finns, det är kobajset som ställer till det, liksom andra farligheter som att äta /eller inte äta/ salt och socker och fett och ensidigt med grönsaker och fisk ur konstiga hav.
Allt det sammantaget gör insekter intressanta för den framtida livsmedelsförsörjningen och då menar WHO mat för oss här i Europa, i Sverige, på mitt eget matbord.
WHO, Världshälsoorganisationen, har undersökt och kommit fram till att i insekter finns högvärdigt protein och de kan odlas på odugliga marker. Insektsodling påverkar inte klimatet (jfr kobajs) och WHO tror inte att det blir en massa kastad mat av sådan mat. Hm …
De odlade spindlarna, myrorna, larverna med flera antas inte sprida smittor. De kan dock innebära kemiska risker om de sprutar ut sekret (bajs?). Hur stora halter som är riskfria att äta (och för klimatet), i sådant fall, måste undersökas mer.
EU-regler för mat av insekter kommer snart. Personligen hoppas jag på att djuren inte får individuella öronmärkningar. Jag vill inte veta att jag äter Benjamin Syrsa. Men annars verkar det spännande och gott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.