Sköna nya världar finns

Jorden kan gå under. Det är ingen hemlighet, innerst inne vet vi det. Dock, det är fånigt att hetsa upp sig, det har inte hänt Tellus tidigare, vad man vet. Bara att kontinenter flyttar på sig och nya hav bildas och öar sticker upp här och där och förändrar tillvaron för människor i närheten, på bara några dagar. Stora smällen för dinosaurierna känns inte som om sådant händer varje dag. Men om … är det lugnande att veta att himlakroppar finns det gott om.
Två av de senast 1004 funna planeterna, redovisar Johanna Rose i SvD 17/1 från Forskning&Framsteg, är lika Jorden. De är steniga. De heter Kepler 438b och Kepler 442b. De är båda något större än Jorden. Just sten är en förutsättning för liv. Varelser måste ha en fast grund att stå på. Sfärer och molnkonsistenser och eldflammor är inte alls bra för liv i de former som vi känner till.
Cradle_of_Humankind_by melschmitz
Frågan är om det finns liv på de två jordlika Keplerna. Ingen vet. Jätterymdteleskopet James Webb håller på att byggas i USA för den sakens skull. Det blir färdigt 2018. 2017 ger sig planetjägaren Tess (Transiting exoplanet survey) iväg för att hitta fler stenplaneter. Alltihop för, om i fall att, något trist skulle hända med Jorden. Och kommer den dagen ska det finns en ny planet att åka till. Trösterikt.

Cradle of Humankind by melschmitz Free Photo MorgueFile

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.