Schlagerfestivalskulturdebatten inleds härmed

Planering av schlagerfestivalens final i Stockholm pågår intensivt. Det mest spännande, vilken låt som vinner, kommer att Kungsan by mydestinyavgöras i Globen. Schlagerjippot ska hålla på i fjorton dagar, 1-14 maj 2016, enligt kulturpolitikerna i Stockholm som håller på att boka varje torg och vrå i innerstan.
Vice ordförande i kulturnämnden Rasmus Jonlund (fp) menar i media att det ska glammas ordentligt. Det låter roligt, högljutt och öldrickande på gatan.
Men – i Stockholms innerstad under två veckor?
1,5 miljoner stockholmare kommer inte att få plats i Kungsan, på Plattan och i Berzelii park. Inte heller de förväntade tillresta miljonerna turister.
Lämpligt vore att gå över kommungränserna och anordna kulturplatser överallt i länet. Skapa en kulturkarta med litteratur, teater, jazz, opera, dans. Tinga platser som Rinkeby Torg, Tensta torg, Årsta torg och visa väg till Botkyrka med exempelvis Tumba Bruksmuseum. Röra om i kulturgrytan och ha sambadans på Skansen och folkdans i Husby. Kulturbussar till skärgården från Tensta och eventbussar till förorten från Östermalm. DET vore fjorton dagar att se fram mot.Regn 2 by MDina
Om nu chansen finns till ett inflöde av pengar till kulturverksamheter bör stad och län ta det. Fylla på i kulturförråden. För kulturen ska inte vara gratis under ett sådant här tillfälle. De som kommer är öppna för kostnader för entréer, rundtursbussar, t-banan, liksom att pröjsa för ölen.
Det finns ingen anledning att alla stockholmare ska betala för somligas underhållning. Gillar man levande musik, ska man betala för det. Gillar man teater ska man betala för det eller vänta på Parkteatern. Och inga kulturarbetare ska jobba gratis. Det ska politiker aldrig räkna med eller hoppas på. Fy, om någon gör det!
FACES by quicksandalaDet kommer inte att vara gratis på Globen, heller.
Lite lustigt blir det förstås 1 maj när demonstrationstågen inte kan gå till de vanliga ställena, som bokningarna ser ut i dag. En felsatsning, eller är det njugghet, är att begivenheterna inte startar sista april med kungens 70-årsdag – som många, stockholmare och tillresta säkert skulle lägga några extra kronor på i sin schlagerbudget.
Men allting går att finjustera som inte är hugget i sten. Och fjorton dagars sol … kanske … funkar …

Bilder MontugeFileFreePhotos. Kungsan by my destiny, faces by quicksandala, regn by DMedina