Tvärtomvärlden kommer

Alla vet ju att inuti Jorden finns flytande järn, en het flod som är magnetisk. Den hittar nya vägar, då och då, vilket gör att nordpolen och den magnetiska nordpolen inte är på samma ställe. Det har mänskligheten vetat om en tid, särskilt scouter och orienterare vilka lärt sig vrida kompasserna så att pilen passar med färdriktningen.
Rymdsonden SWARM har skickats upp från norra Ryssland för att samla data och göra mätningar på jordens magnetfält.
– De mest exakta hittills, säger Jan-Erik Wahlund vid Institutet för rymdfysik (IRF) i Uppsala. (SVT Nyheter)
Skälet är att jordens magnetfält uppvisar vissa tecken på försvagning. Det mättes första gången 1835 och de senaste 150 åren har fältet försvagats med ungefär 10-15 procent.
Kompass IMG0354 by DuBoixI längden betyder det att magnetpolerna sydpol och nordpol byter plats.
Magnetismen, förklarad genom Newtons äpple som ramlade rakt ned i huvudet på Newton när han satt&softa under äppelträdet, blir inte så stark. Det skulle inte förvåna, när tiden har gått lagom tid, om äpplena börjar falla åt sidan.
Fler förändringar åt tvärtomhållet kan befaras.
Valar, flyttfåglar och myror vet inte åt vilket håll de ska. Rent kaos som följd! Våra svenska laxar hittar inte hem till sin rätta födelseälv. Vem vet i vilken afrikansk gryta de kommer att hamna? Själva får vi bespetsa oss på att odla krokodil och göra pannkaka på ödleägg. På tal om pannkaka. I framtiden får man ta ett steg tillbaka när man kastar upp pannkakan för att vända den, för att inte missa med stekpannan.
Nåja. Tvärtom på det som alltid varit, ska väl gå det med. Mänskligheten har lärt sig svårare saker än att ta ett kliv åt sidan. Tänk bara på konsten att göra upp eld, få hjulen att snurra och att sopsortera. Varning dock, lita inte på GPS:en. Gå tillbaka i samma spår du kom.

Bild: IMG0354 by DuBoix MorgueFileFPh