VINTERNATT för tiggarna och oss andra

Det börjar bli kallt. Läderkängor, yllesjalar, långkalsonger och vinterjackor plockas fram ur garderoberna. Vi som bor vidMånvinterlandskap Forwallpaper Nordpolen vet att kylan biter. Människor från Rumänen har inga garderober i Sverige. På dragvagnen finns hopsamlade pappskivor och privat krimskrams som ger nostalgisk värme, inget värmande som utestänger vintern.
För tiggarna är kvar, faktiskt, sitter utan vantar, säger heej.
Kan de inte fatta vad som är bäst för dem och åker hem? tänker många med mig och tittar bort. Hur överlever de? Överlever de?
Tanken fryser …
Jag åker på studiebesök till ett härbärge Hjorthagen i den kolsvarta eftermiddagen. Stadsmissionens Vinternatt* där erbjuder 32 sängplatser i en sal, sängar ovanpå varandra. En dusch, två toaletter. Insläppet är 21.00. ”Deltagarna” bjuds på soppa, bröd och sylt, te med citron. Nästa morgon ska de vara ute med sina prylar klockan 07.00 efter en kopp kaffe.
En tiggare får ha en sängplats bokad i fem nätter. Sedan måste personen sova ute två nätter.
Hur eländigt är inte detta?
Men, men … svenska medborgare och myndigheter ska inte ligga sömnlösa, vi/de har inget ansvar för tiggarna. Det har länderna de kommer från. De länderna får bidrag av Sverige. Men pengarna går inte dit svenska skattebetalare och myndigheter önskar, till romska fattigbyar utan el, vatten och vägar – utan till gigantiska kyrkobyggen som det tar femtio år att färdigställa.
DET måste ändras på. DET ansvaret har svenska politiker gentemot de svenska skattebetalarna (och lite, lite grann … de romska tiggarna vars blåfrusna fötter i bomullskor är hjärtskärande).

*Vinternatt är natthärbärgen. De drivs av Stadsmissionen, Frälsningsarmén, Convictus och Filadelfiakyrkan. Utan dem skulle många tiggare må väldigt dåligt men alla kommer inte under tak någonsin. Liknande härbärgen finns för (oss) stockholmare som omfattas av rättigheten TÖH, tak över huvudet, en kommunal plikt för stan att tillse.
Tack och lov! (Säger jag bävande inför framtid … om jag blir sjuk, om Putin kommer, om vattnet stiger …)
Unga utan bostad, kvinnor som tvingas rymma hemifrån, äldre vars pensioner inte räcker till hyran, sjuka, med flera, drivs ut på gatorna, femtio procent fler i år i Stockholm än 2014.

Närliggande ämne: http://www.svd.se/sakra-bostader-for-de-svagaste/om/debatt  av Marika Markovits
foto: Vinternatt Forwallpaper