Morran och Tobias – svenskt filmunder

morran-och-tobiasI ett teveprogram för en tid sedan röstades det på svenska filmer. Den bästa svenska filmen – var vad som skulle vaskas fram. Det blev det kanske inte, om man får tro kultursnobbarna, utan den mest sedda (en av Lasse Åbergs filmer). Varför inte? Hans filmer är vänliga svensktypiska och mågottiga.

Förfärande nog röstades den iskalla filmen Jultomten är far till alla barnen som nummer två. Något så människofientligt som den har åldrigt gjorts i svensk familjefilm. Den verkliga pärlan Livet är en schlager nämndes inte ens.
https://www.youtube.com/watch?v=sgDZiFzKlGI

Nåja.
Nu har svensk film kommit in på ett nygammalt spår, snusk och …snusk. Morran och Tobias har fått de sämsta omdömen som går att få på kultursidorna. Varför filmen ens nämns där är en gåta. Inte många som ser filmen läser kultursidorna. Folk som ser Morran och Tobias läser filmannonserna.
Filmen ligger tvåa på filmtoppen – vecka ut och vecka in!
Om tio, tjugo år, när kritikerna har gått till den sista vilan och deras namn är glömda. kommer denna film att vara en diamant i den svenska filmkonstens skattkammare.
Det ÄR bara så.

Kika gärna in på min MAQT-blogg