Rödhårigas skönhet genom tiderna

Vi som är födda guldröda, är gifta med mörkröda och fött morotsfärgade barn, jag menar hårfärgen, håller hemligen ihop. Det finns inget annat att göra när den vackraste och mest ovanliga hårfärgen på människor inte uppskattas till fullo. Under historiens gång har vi rödhåriga förföljts för det mesta, mer sällan setts med välvilja.
Just för tillfället finns rödhåriga i reklam på teve. Det är en neutralisering, förstås. Men för sent.

Snart är vi borta. I dag 2 %, det är knappast troligt att vi ökar i antal i morgon. För att träffa en rödhårig kommer man i framtiden att få resa till Skottland och Irland, där de rödhåriga är i majoritet.

Det är sorgligt att vi annorlunda blir förlöjligade, ses med misstänksamhet och anses snåla. Naturligtvis har vi egenskaper som ni andra saknar. De är enbart bra. Vi sätter oss inte på några höga hästar för det. I all tysthet finner vi styrka i vår gemensamma stolthet hårfärgen röd men det är inget vi ordar om.

Nu finns somligt av vår kolorerade historia i bokform. Den mytomspunna hårfärgen av Charlotta E Lindell
http://axess.se/magasin/default.aspx?article=3385#.WTpwfBQr5fh