Svenska agenters försvinnanden mörkas av UD

Under Andra Världskriget var svenska agenter och spioner verksamma. Fyra centraler fanns till exempel på Gotland. Sedan 1945 är cirka 30 svenska fartyg försvunna. Med dem manskapen, fler än 100 man. Tystnad råder om dessa svenskars öden. Tystnad beordrad av svenska myndigheter. Anhöriga har väntat i decennier på att få veta vad som hänt deras pappor, bröder, släktingar.
Detta är en rättsskandal av stora mått!
Det borde vara dags att öppna dokument och bryta hemligstämplingar.
Ett exempel på en är SS Sten Sture som försvann på en (spion)resa mellan Gdansk och Helsingborg. 19 man försvann. Ett par återfanns men deras identitet har inte helt fastställs. Fartyget DAN kan vara Sten Sture. Varför har sammanblandningen inte retts ut? Vad är det för hemligheter som inte får komma upp i dagens ljus?
Dottern till kapten på SS Sten Sture, Kerstin von Seth, har privatspanat vilket hon redovisar i boken När du ser Karlavagnen.
Det är dags för Kerstin och hennes närmaste att få reda på sanningen om förlisningen av SS Sten Sture, om varför svenska myndigheter ljugit om förlisningsplatsen och vem den tatuerade mannen var …
Det är en mänsklig rättighet att få veta var ens försvunna släktingar har tagit vägen, vika varit i rikets tjänst eller vilka blivit bortförda utan rättegång. UD har alldeles säkert mappar om detta. Det är myndigheternas skyldigheter i varje land att redovisa sanningen.
Läs http://www.skd.se/2008/10/11/hon-vill-ha-klarhet-i-sin-fars-forsvinnande/

FOTO: Kerstin von Seth och jag på Raoul Wallenbergseminarium om mänskliga rättigheter, Armémuseum i Stockholm i september 2017