Gasklockan blir Internationell scen

Nyheter från Stockholms stadshus: En ny stockholmsscen, Gasklockan i Hjorthagen- Norra Djurgårdsstaden, blir det.
Hurra säger nog hela stan. Bara det inte blir som i Solna – man får gå till fots i kilometer för att komma till evenemanget. Någon glömde där bort … buss, T-bana, helikopterlandningsbana – eller skulle publiken cykla dit i ur och skur?

Så här låter bulletinen från stadshuset i vilket inget  sägs om kommunikationen till Gasklockan. Lilla röda bussen 55 går förstås var tjugonde minut … åt det hållet.

”I dag tas ännu ett steg mot förverkligandet av en scen med unika förutsättningar och internationell potential. Då beslutar Stockholms stads koncernstyrelse om att satsa 530 miljoner kronor på att göra om den stora gasklockan vid Värtaverket till en internationell gästspelsscen. Den nya scenen kommer att stå färdig 2018. Med 900 sittplatser kommer den att vara en naturlig plats för storuppsättningar i en hänförande miljö.

– Jag hoppas att den stora scenen i Gasklockan kommer att bli en attraktion för såväl kulturutövare som kulturkonsumenter från hela världen. Platsen i ett historiskt industrilandskap med högt arkitektoniskt värde gör den här scenen än mer unik och viktig, säger Sten Nordin (M), finansborgarråd och kommunstyrelsens ordförande Stockholms stad.

– Detta är en kultursatsning i världsklass som skapar möjligheter för konstnärlig verksamhet som inte funnits tidigare i Stockholm. Min förhoppning är att det unika runda scenrummet i Gasklockan blir navet i en kulturverksamhet som lockar aktörer som vi idag inte får se i Sverige, säger Madeleine Sjöstedt (FP), kultur- och fastighetsborgarråd.

Fakta
Gasklocka 2 ritades av Ferdinand Boberg. Gasklockan är 49 meter hög och mäter 53 meter i diameter. Ombyggnaden kommer att pågå mellan 2016 och 2018. Den nya scenen kommer att ha 700-900 sittplatser och publika utrymmen. Fastighetskontoret ansvarar för ombyggnad och uthyrning. Kulturhuset Stadsteatern får i uppdrag att administrera verksamheten i nära samarbete med föreningen Internationell Scen i Gasverket.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.