Ärligt nu, vems galler skakar efter inbrott?

GallerfönsterUnder förra året polisanmäldes ungefär 21.000 bostadsinbrott i Sverige.
Man får gåshud.
Tänk om man är hemma när det sker och slår ihjäl inbrottstjuven? Tänk om man inte är hemma och sedan kommer att undra vad fasiken tjuven har gjort, tagit i, flinat åt, stulit och satt sina DNA på. Tänk, om tjuven kommer när man sover och glor på en och överväger något jäkligt. Tänk, om det händer mamma!
Efter inbrottet får somliga mani på att städa bort tjuven. De slänger allt i kyl, frys och skafferi. Skurar toan tio gånger, lämnar mattorna på kemtvätt och desinficerar allt som tjuven kunnat tänkas ha rört eller ens tittat på. Andra flyttar.
Inbrott gör en smått galen för att det är sårande och man får bära sin sveda och värk ensam. Risken finns att man blir (in)låst i sina funderingar och det gör ont under lång, lång tid.
Tills nu. Det ska bli ändring.
Inbrott i hemmet är ett brott som flest svenskar oroar sig för. Kanske särskilt nu i semestertider då många hus och lägenheter i vårt avlånga Sverige står övergivna. Människor känner oro inför att någon tar sig in i det egna hemmet och stjäl personliga tillhörigheter. De som har råkat ut för inbrott beskriver hur de känner sig otrygga i sitt eget hem långt efter att inbrottet ägt rum.
Att någon bryter sig in i det som är ens eget är kränkande. Känslan av intrång är obehaglig. Det är som om någon, som man inte har en aning om vem det är, har skaffat sig kontroll över en.
Samma svidande känslor ger inbrott i bilen, i boden, på vinden. Man blir rädd, ledsen och deppig. Karskar man upp sig vill man se blod. Inbrottets sår blöder och man vill att det ska vara lika för tjuven. Det är svårt att vända andra kinden till när brott begås mot en själv – och brottets praktik riskerar att blir en smittsam sjukdom. Att man själv tar till otillåtna medel för att reda upp saker och ting, genom att ta tillbaka cykeln, studera övervakningskameror och identifiera tjuven, söka sina saker på Blocket och konfrontera den f-n, mer för att återfå sin självkänsla än att få tillbaka prylarna.
Detta ska en medborgare slippa. Det ska polisen göra. Alliansen har beslutat sig för krafttag när det gäller person- och hemfridsbrott som inbrott är som drabbar enskilda.
Inbrott ska rubriceras som grovt vad som än stjäls. Förstagångsförbrytare ska inte slippa fängelse. Polis ska inte släppa utredningarna och åklagarna ska inte lägga ned.
En professor har uttalat sig om att tjuvar inte kommer att avhålla sig för inbrott p g a höga straff. Professorn må ha rätt (eller fel i just det) men professorn har inte förstått den ändrade synvinkeln. Tjuvens straff är offrets upprättelse. Under straffåret i fängelse är det till kriminalvården och tjuven själv att få tjuven att omvärdera sin i allra högsta grad störande verksamhet.
Bild: Sgarton Free Morguefile

 

1 svar

  1. Suni skriver:

    På 70-80-talet läste jag juridik. En föreläsande professor, Strahle?, förklarade att han föreslagit en ändring av den gamla starfflagen. Brott mot enskilda var inte lika ödesdigra i modern tid som på 17-1800 talet. Han hade presenterat sina idéer för justitiminister Geijer som tackade nej. Han hade antagligen annat att tänka på. Mer närliggande saker som älskarinnor och bordeller.

    Det ser ut som staten före medborgaren ändå slagit igenom. Medborgaren är alltid underordnad statens intressen.

    Själv har jag utsatts för inbrott några gånger. Det är alltid lika frustrerande. Svårt att få obehaget ur kroppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.