Sossegräddfil och the Bronx

Vikingar hittade fram till Amerika. Det vet man. Om vikingar kom från det som blev Sverige, kan man tvista om. Sant är dock att för 375 år sedan utvandrade Jonas Bronck från Sävsjö i Sverige till Amerika. I obygden där han hamnade, arbetade han fram en bygd. Han var en vit man i ett nytt land och vad ska man säga om initiativet? Stal han? Skapade han? Var det bra eller dåligt?
Hur man än ser på saken blev platsen The Bronx.
Privat initiativ, i alla fall.

http://www.nydailynews.com/new-york/bronx/bronx-residents-honor-borough-namesake-jonas-bronck-article-1.1924210

Undrar just vad Jonas hade tyckt om S-manifestet. Kanske skulle han tyckt att politiken redan förs av MODERAT- och ALLIANS-politikerna. Mer jobbsatsning, fler bostäder, god vård och omsorg, mer pengar till cancerforskningen, bättre skola och högre lärarlöner.
Jonas skulle nog ha kliat sig i huvudet och undrat varför S-partiet finns. Socialismen är ju borta ur programmet och det var väl vitsen med S även om Jonas inte var socialist.
Tills han kom till den specifika punkten, den som särskiljer tänket hos vänsterfolk och liberaler.
DET SKA INTE FINNAS GRÄDDFILER I NYA SOSSESVERIGE – lovar Löfven.
Jonas har inte upplevt Sossesverige. Under fyrtio år skapades gräddfiler som strimlade hela landet. De som fick ta plats, och de som inte fick. Gräddfilerna var för de styrande. Alla styrande var sossar. De som var emot straffades med avsked, mobbning på arbetsplatser och i skolan, inga steg i karriären. Sossesverige var ett tyst land med flödande gräddfiler.

I sossemanifestet lovas att gräddfileriet inte ska upprepas.

Tänk, att det löftet måste till!

Vad rörde sig i sosseskallarna som skrev manifestet?

Jonas Bronck från Sävsjö hade sina skäl att utvandra; hårda villkor för överlevnad, förmynderi, gräddfiler (fast ordet inte var uppfunnet).
Undrar om han hade oroats av att ett parti signifikt inte vill återinföra gräddfiler. Att en betonad punkt om (den gamla goda) gräddfilen finns i manifestet – som om det egentligen vore möjligt att ”bara du röster på mig”, som är Löfvens mantra, det vore möjligt att sätta igång och styra på det gamla beprövade viset.
Hm, jag undrar hur det är att leva i The Bronx nu för tiden.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.